La previsió de l’Ajuntament és que les finques s’estalviïn un 25 % de la factura elèctrica, uns 200 euros l’any

 

L’Ajuntament de Barcelona es marca com a objectiu que 100 comunitats de veïns de la ciutat instal·lin plaques solars als edificis. Calculen que això permetrà estalviar un 25 % de la factura elèctrica, uns 200 euros anuals. Per animar la ciutadania a aquesta opció, el govern municipal impulsa bonificacions i subvencions que permetran amortitzar la inversió inicial en un període màxim de tres anys. L’Ajuntament ha signat un conveni amb el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona per iniciar la campanya informativa i d’instal·lació dels panells, fent acompanyament a les comunitats.

Facilitar els tràmits i les gestions per animar les comunitats a l’autoconsum

Segons les previsions, unes 2.000 famílies de Barcelona podrien sumar-se a la iniciativa, que començarà amb una campanya informativa porta a porta per detallar als veïns com és tot el procés. Les comunitats que s’animin a instal·lar les plaques hauran d’aprovar-ho en una votació en què una majoria simple és suficient per tirar endavant la iniciativa. Posteriorment, caldrà que els tècnics del Gremi d’Instal·ladors garanteixin que la coberta o el terrat estiguin en bon estat estructural i funcional per donar llum verda al projecte.

A partir d’aquí, els instal·ladors buscaran els models més ben adaptats a cada finca. La comunitat sufragarà tot el cost de la compra i la instal·lació, que dependrà del nombre de panells i veïns de cada comunitat, però que pot comportar una inversió d’uns 40.000 €. A partir d’aquí, quan se signi el contracte, els veïns no hauran de fer res més perquè serà l’instal·lador qui tramitarà els permisos necessaris i els ajuts. També es farà càrrec de la instal·lació i la legalitzarà.

Amortitzar el cost de la instal·lació en un màxim de 3 anys

Dins aquesta iniciativa per animar les famílies a l’autoconsum, l’Ajuntament preveu un seguit de beneficis fiscals. Les comunitats tindran un descompte de l’IBI el 50 % en els tres primers anys després de la inversió. I a més es bonificarà el 95 % del cost de la llicència d’obres. L’Ajuntament s’ha compromès a acompanyar les comunitats per garantir que accedeixin a totes les subvencions i preveuen que es podrà amortitzar el cost de la instal·lació en un termini de 2-3 anys.

La campanya se suma a la iniciativa municipal impulsada ara fa un any perquè els veïns i veïnes poguessin instal·lar a cost 0 les plaques a les finques. En els últims mesos, l’Ajuntament ha impulsat les plaques solars a terrenys industrials, a les cobertes industrials de Mercabarna. I en una vessant més social, l’Ajuntament també preveu que l’energia generada per 11 pèrgoles fotovoltaiques serveixi per finançar part de la factura d’un miler de famílies vulnerables.

 

LEER Y VER LA NOTICIA COMPLETA EN «BETEVÉ»: https://beteve.cat/medi-ambient/impuls-instalacio-plaques-solars-comunitats-veins-barcelona/