• L’última mesura impulsada pel govern espanyol per regular els lloguers pot provocar que els preus segueixin pujant

Després de quasi dos anys de preus relativament estancats, el primer trimestre de 2022 els lloguers han tornat a pujar a Catalunya, empesos per l’alta inflació que viu el país i trencant clarament les tendències baixistes. Concretament, un pis mitjà a Catalunya va registrar el març de 2022 un preu mitjà de lloguer d’11,36 euros per metre quadrat, la qual cosa suposa un increment trimestral del 2,43% i suposa el cinquè més alt d’Espanya. Respecte a l’any passat, l’ascens és encara més marcat i s’enfila fins al 7,47%, el tercer major repunt nacional. Així, Catalunya és la tercera comunitat més cara de l’Estat per als inquilins només per darrere de Madrid (12,60 €/m²) i Balears (11,93 €/m²). Per part seva, l’habitatge per llogar a Espanya va tenir el març de 2022 un preu mitjà de 10,14 euros per metre quadrat. Aquesta xifra va marcar un ascens mensual del 0,30% i trimestral de l’1,60%. Interanualment va créixer un 5,09%.

A més de l’augment de la inflació, un altre fet que no ajuda al mercat del lloguer és l’última mesura impulsada pel govern espanyol, segons explica el gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Llorenç Viñas, a ElNacional.cat. Aquesta mesura de l’executiu estatal, que busca mantenir els preus dels lloguers davant del 9,8% que marca l’IPC actualment és limitar-lo al 2% sempre que no hi hagi acord entre propietari i inquilí per apujar el preu més enllà d’aquest percentatge, fet altament improbable. Provocant, remarca Viñas, que siguin els propietaris els que pateixin més fortament aquest augment de la inflació. Propietaris que a Catalunya, per exemple, la majoria no són grans tenidors com podria ser, per exemple, un banc, sinó que el 65% dels propietaris dins del mercat del lloguer català tenen només entre 1 i 3 habitatges, per tant, traslladar aquest ascens de la inflació podria representar que molts dels pisos poden acabar sortint del mercat per falta de rendibilitat.

En aquesta mateixa línia es pronuncia Ferran Font, director d’Estudis de pisos.com, assegurant que el “topall sorgeix com a resposta davant l’escenari inflacionista que estem experimentant a Espanya”, però, alhora, “col·loca als petits propietaris al mateix nivell que els grans tenidors”, subratllant que el mercat del lloguer espanyol està fortament atomitzat, atès que els arrendaments gestionats per empreses són uns 150.000 a tot l’Estat”. El portaveu del portal immobiliari estima que “tornar a carregar amb la responsabilitat als particulars desembocarà en un transvasament cap al lloguer turístic, i en cas que l’immoble no obtingui l’acolliment desitjat, podria posar-se en venda o, simplement, deixar-se buit”.

L’intervencionisme no ajuda al mercat del lloguer

En general, en el mercat de lloguer, assegura Viñas, no ajuda en cap cas. L’exemple més recent és la llei catalana dels lloguers que finalment ha estat declarada inconstitucional pel Tribunal Constitucional. Des del Col·legi d’Administradors de Finques asseguren que la norma, a llarg termini hagués provocat una gran reducció del mercat de lloguer a Catalunya, ja que el que estava provocant és que molts propietaris decidissin abandonar el mercat i posar-lo a la venda o a lloguer turístic.

Ara bé, ja hem dit que aquest primer trimestre ha trencat la tendència de preus a la baixa, per tant, sembla una contradicció amb el que acabem d’explicar, però el cas és, com recorda Viñas, que el mercat de lloguer a Catalunya, a tot l’Estat, ve de dos anys molt durs marcats per la pandèmia i la posterior crisi econòmica que van provocar la baixada de preus. De fet, aquesta llei el que va provocar és que els preus no baixessin tant a Catalunya com sí que ho van fer a Madrid durant la pandèmia, per exemple.

De fet, Viñas assegura que, avui dia, si algú té el dilema de si comprar un pis o anar a llogar-lo, que sense dubtar-ho, econòmicament, compri un pis. Ja que actualment és un «moment dolç» per a la compra de pisos perquè disposem d’una bona bossa d’oferta i el preu dels diners encara no és elevat, tot just aquesta setmana l’euríbor ha entrat en terrenys positius per primera vegada des de 2016, per tant, encara es poden assolir hipoteques amb interessos realment baixos.

Barcelona, la capital més cara de l’Estat

Durant el primer trimestre del 2022, Girona (+7,39%) va ser la tercera província que més va augmentar el lloguer mitjà dels lloguers a tot l’Estat, Tarragona (-4,53%) la cinquena que més va caure, Lleida (+12,38%), per la seva part, va marcar el sisè ascens més intens del país. Amb 12,26 euros per metre quadrat el març de 2022, Barcelona va ser la segona província més cara per als inquilins d’Espanya.

Pel que fa a les capitals catalanes, Girona (5,39%) va ser la sisena que més va repuntar d’Espanya en el primer trimestre, Tarragona (-1,20%) va ser la capital espanyola que menys es va abaixar els preus. Per part seva, Lleida (-1,78%) va registrar el quart descens menys intens d’Espanya. Per últim, Barcelona (17,75 €/m²) va ser la capital de província més cara d’Espanya.

 

LEER LA NOTICIA COMPLETA EN «EL NACIONAL»: https://www.elnacional.cat/ca/economia/lloguers-inflacio_742008_102.html