Diverses entitats no veuen justificat que les noves construccions o rehabilitacions en solars de 400 m² hagin de reservar el 30 % per a habitatge protegit quan a la resta de la ciutat el límit són 600 m²

 

habitatges carrer Igualada Gràcia expropiacions MPGM

El sector immobiliari ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el pla urbanístic dels barris de Gràcia que el ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar al gener. El document és fruit d’una modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que es va publicar al DOCG el 4 de març. Les entitats critiquen que les noves construccions o rehabilitacions en solars de més de 400 m² hagin de destinar el 30 % a habitatge protegit.

Assenyalen que la normativa vigent per a tota la ciutat fixa el límit en 600 m² i, per això, consideren que la diferència no està justificada. Quan va presentar el pla, el govern municipal va defensar rebaixar el límit de 600 a 400 m² per reservar el 30 % per a habitatge protegit perquè a Gràcia hi ha parcel·les més petites. Des del sector immobiliari, però, ho veuen com “una limitació al dret de propietat” i reclamen “la corresponent indemnització”.

Llum verda al pla urbanístic de Gràcia amb el sí d’ERC i la resta de grups en contra

El Ple dona l’aval municipal a l’MPGM de Gràcia, que ha rebaixat al màxim les expropiacions

El recurs l’han interposat l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona, el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya. Les entitats també denuncien que “l’estudi econòmic elaborat no aclareix la viabilitat real de la nova norma” ni la sostenibilitat per a les finances públiques.

El sector critica que la norma del 30 % a Gràcia (igual que la normativa per a tota la ciutat) s’apliqui també a la rehabilitació perquè creuen que es posa dificultats a una tasca que cal impulsar i incentivar. Segons les entitats que han presentat el recurs, les “grans tensions” per accedir a l’habitatge té l’origen en “un greu desequilibri entre una oferta molt reduïda respecte a una demanda creixent i l’absència de polítiques públiques ben dissenyades”.

L’Ajuntament de Barcelona rebaixa de 42 a 9 les expropiacions previstes al pla de Gràcia

L’última proposta per modificar el Pla General Metropolità (PGM) al nucli antic de Gràcia també revisa els criteris per aconseguir fins a 1.700 habitatges protegits, la immensa majoria, de promoció privada

Per tot plegat, reclamen “capacitat de gestió, recursos i coordinació entre administracions” per disposar d’un mercat que faciliti l’accés a l’habitatge, i no “el continuat canvi de regulació” que “crea inseguretat jurídica”.

 

LLEGIR NOTÍCIA COMPLETA A “BETEVÉ”: https://beteve.cat/societat/sector-immobiliari-recurs-pla-urbanistic-gracia-habitatge-protegit/