• Una unitat familiar que aposti per l’autoconsum pot reduir el cost de la factura de la llum fins al 25%, que pot suposar uns 200 euros d’estalvi anual. Es vol aconseguir que unes 2.000 famílies se sumin a la iniciativa aquest 2022
  • Moment solar ajudarà als veïns i veïnes a la tramitació per accedir a totes les subvencions disponibles per tal que el cost de la instal·lació es pugui amortitzar en un termini de dos a tres anys
  • L’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona han signat un conveni per impulsar la instal•lació de plaques solars en les edificis residencials a través d’aquesta iniciativa

“Moment solar Barcelona” neix amb l’objectiu d’aconseguir que unes 2.000 famílies disposin de seva pròpia energia renovable aquest 2022 mitjançant la instal·lació de panells solars. Això suposaria que unes 100 comunitats de veïns i veïnes poguessin dotar-se de la capacitat de generar la seva pròpia electricitat a partir del sol utilitzant tecnologia fotovoltaica.

Per impulsar aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència de l’Energia de Barcelona, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona han signat un conveni que busca augmentar l’interès, convèncer i acompanyar a les comunitats de veïns i veïnes durant tot el procés fins a fer realitat la instal·lació de plaques solars als edificis.

El conveni planteja un treball de porta a porta en un centenar de comunitats de veïns i veïnes d’habitatges de propietat. Un grup de promotors explicaran la iniciativa amb els presidents i presidentes de comunitats que hauran estat prèviament informats de la proposta pels administradors de les finques. Si hi ha interès, s’oferirà la possibilitat de fer una trobada explicativa en una reunió aportant un projecte específic per la comunitat acompanyats del Gremi d’Instal·ladors. Per tal de tirar endavant l’execució del projecte cal una majoria simple en una votació a la comunitat i assegurar que la coberta està en bon estat des d’un punt de vista funcional i estructural.

Es treballaran uns models d’instal·lacions d’autoconsum possibles segons necessitats de cada comunitat per tal de trobar la millor opció. La comunitat un cop hagi signat el contracte, no es tindrà que preocupar de res més. Serà l’instal·lador que la comunitat esculli el que mourà els permisos necessaris, tramitarà els possibles ajuts que existeixin, farà l’execució de la instal·lació, la legalitzarà, la gestionarà i si així s’acorda la mantindrà.

L’autoconsum compartit amb una instal·lació comunitària resulta més econòmica per habitatge, ja que es comparteixen costos fixosEn aquest sentit, una comunitat que aposti per l’autoconsum pot arribar generar un estalvi del 25 % anual de la factura de la llum, el que pot suposar fins a un estalvi de gairebé 200  euros. A més l’Ajuntament descomptaria l’IBI del 50% els tres primers anys posteriors a la inversió, i en el cas de Impost sobre construccions instal·lacions i obres (ICIO), el valor total bonificat és del 95% del cost total de la llicència d’obres. “Moment solar Barcelona” acompanyarà també als veïns i veïnes a la tramitació per accedir a totes les subvencions disponibles per tal que el cost de la instal·lació es pugui amortitzar en un termini de dos a tres anys.

Aquesta opció dóna independència davant dels canvis dels preus de subministrament, redueix l’impacte ambiental, afavoreix la transició energètica i ajuda a lluitar contra el canvi climàtic. “Moment solar Barcelona” aposta perquè els edificis residencials puguin generar la seva pròpia energia per pal·liar els efectes del preu de l’electricitat, que ha augmentat més d’un 300 %.

Es vol augmentar l’interès, convèncer i acompanyar a les comunitats per dur a terme tot el procés d’instal·lació de plaques fotovoltaiques des de l’estudi previ fins a la instal·lació, la legalització i la posada en marxa de les plaques, així com la tramitació per accedir a totes les subvencions disponibles. “Moment solar Barcelona” acompanyarà a la pràctica tota l’actuació executiva de la instal·lació d’autoconsum, gestionarà els permisos necessaris i s’ocuparà del manteniment de les plaques fotovoltaiques.

L’Agència de l’Energia de Barcelona impulsarà també una campanya comunicativa i comptarà amb un equip d’informadors per explicar el projecte i fer efectiva la realització de les instal·lacions. El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona ajudarà a arribar a les comunitats de veïns i veïnes i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona assegurarà instal·lacions professionals que compleixen amb tots els requeriments tècnics i de legalització a un cost raonable.

La signatura d’aquest acord s’emmarca en l’impuls de mesures específiques de la Declaració d’Emergència Climàtica del 15 de gener de 2020, que planteja com un dels objectius a assolir disposar de 10MWp de generació d’energies renovables en cobertes d’edificis de petit terciari i residencial l’any 2025.

Per tal de donar a conèixer la iniciativa i generar interès a la ciutadania s’ha habilitat el web barcelona.cat/momentsolar.

 

LLEGIR LA NOTÍCIA COMPLETA A “SOCIALISTES BARCELONA”: https://socialistes.barcelona/20220518-programa-ajuntament-plaques-solars/