TOTBCN
El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida ha reclamat que la tarifa regulada del gas també arribi a les comunitats de propietaris amb calefacció central. En una nota de premsa, els professionals alerten que, si no es fa, per molts usuaris esdevindrà “molt difícil” fer-se càrrec del cost del servei o, fins i tot, “no podran assumir” les factures. A més a més, per les comunitats de veïns que tinguin calefacció central, els administradors de finques alerten que, si no es prenen mesures, els preus elevats de l’energia generaran un augment de la morositat. Malgrat tot, els professionals aplaudeixen que el govern de l’Estat hagi aprovat reduir l’IVA del gas del 21% al 5% i reclamen que aquesta mesura s’estengui durant el 2023.

El Consell de Ministres, a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, i el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, va aprovar aquesta setmana un Reial decret llei amb diverses mesures d’àmbit energètic, com la rebaixa de l’IVA des del 21% fins al 5% en els subministraments del gas natural, pèl·lets, briquetes i llenya, amb un estalvi per als consumidors d’uns 210 milions d’euros; la possibilitat que la cogeneració abandoni temporalment el règim retributiu regulat, de manera que se li apliqui el Mecanisme Ibèric; o la creació d’un nou servei de resposta activa de la demanda que augmentarà la flexibilitat i la seguretat del sistema elèctric.

Una rebaixa que beneficia els costos de les calderes comunitàries

La rebaixa de l’IVA del 21% al 5%, tipus mínim autoritzat per la legislació comunitària, beneficiarà tots els subministraments de gas natural, inclosos els destinats a les calderes de les comunitats de veïns, ha destacat el govern espanyol. Fins al 31 de desembre de 2022 s’aplicarà el tipus reduït als lliuraments, les importacions i les adquisicions intracomunitàries de gas natural, facilitant l’accés a aquest subministrament fonamental davant l’arribada de l’hivern i proporcionant un estalvi estimat de 190 milions als consumidors.

La reducció impositiva també s’aplicarà a pèl·lets, briquetes i llenya, substitutius ecològics del gas natural procedents de biomassa i destinats a sistemes de calefacció, els preus dels quals s’han incrementat considerablement amb la proximitat de l’hivern. Proporcionarà un estalvi estimat en 19,4 milions als consumidors, segons els càlculs del govern de l’Estat.

La rebaixa de l’IVA al gas natural i els altres biocombustibles s’afegeix a la rebaixa fiscal aprovada progressivament per l’executiu espanyol sobre l’electricitat, que ha deixat l’IVA també al 5%, ha situat al 0,5% el tipus de Impost sobre l’electricitat i ha suspès l’impost al 7% de la generació, amb una incidència econòmica que supera els 10.000 milions.