El 22 de juny el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar la declaració d’àrea de mercat tens en matèria d’habitatge per a 20 municipis de l’AMB mitjançant el procediment d’urgència. No obstant, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i Lleida i la societat JOSEL SL van presentar una al·legació demanant revocar aquest acord del Consell Metropolità.

Finalment, s’han desestimat les al·legacions i s’ha aprovat definitivament la declaració com a àrea de mercat tens i les seves característiques particulars als territoris dels ajuntaments següents: Badalona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

Aquesta declaració preveu, tal com estableix la Llei 11/2020, l’extensió de les àrees de mercat d’habitatge tens a tot el municipi, amb una durada de cinc anys revisables i amb una reducció del 5% sobre l’índex de referència de preus del lloguer. L’entrada en vigor de la declaració serà el 22 de setembre de 2021.