Els Fons Next Generation són una oportunitat per reduir la factura energètica del sector residencial

  • La tarifa del gas ha arribat a multiplicar-se per quatre, la qual cosa suposa que en un any una factura de 10.000 € ha arribat a costar 40.000 €.
  • L’increment mitjà del preu de l’electricitat, en les comunitats de propietaris, ha estat del 120% en els últims 15 mesos.

 

Barcelona, 6 d’abril – El Consejo General de Colegios de Administradores de Fincas -CGCAFE-, ha remès una carta al director general de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic sol·licitant que s’apliqui, a les comunitats de propietaris, la tarifa de les llars, que és molt més econòmica que la que actualment s’aplica a les comunitats de propietaris, que és molt semblant a les tarifes industrials. Els administradors de finques col·legiats sol·licitem, per tant, una tarifa com la de les llars i que també s’apliqui, com en aquesta, els mateixos avantatges fiscals que s’estan aplicant als habitatges, evitant la discriminació que suposa aquesta diferent manera de confeccionar la tarifa.

IMPACTE NEGATIU EN LES COMUNITATS DE PROPIETARIS

L’increment del preu de l’electricitat en les comunitats de propietaris, en els últims 15 mesos, ha estat del 120%. És a dir, l’any 2021, l’increment de la llum, respecte l’any 2020, va ser d’un 42%; i en 2022, amb referència a 2021, l’increment ha estat d’un 77% -mitjana dels tres primers mesos de 2022-.

El preu del gasoil de calefacció també ha experimentat una gran pujada: en 2020, 15.000 litres de gasoil tenien un cost de 7.850 €; en 2021, arriba als 9.300 €; i en 2022, l’import és de 18.000 €. I el major increment és el preu corresponent al gas, per al mateix consum, una factura de gener de 2021 arribava als 12.684 €, i al gener de 2022 arriba als 43.000 €.

Per a Salvador Díez, president en funcions del CGCAFE, “aquests augments del preu de l’electricitat i fonamentalment del gas, afecten molt negativament a les comunitats de propietaris, que s’estan veient obligades a establir derrames extraordinàries o a reduir el temps de serveis com la calefacció central. Per això, considerem molt urgent i necessari que l’Administració Pública prengui les mesures necessàries per afrontar aquest problema i tinguin en consideració les propostes dels administradors de finques col·legiats”.

EL CGCAFE considera que aquests preus tan elevats provocaran un augment de la morositat en les comunitats de propietaris si no es prenen mesures, entre altres, com les propostes pels administradors de finques col·legiats, i comportarà que moltes famílies no puguin pagar les despeses comunitàries, havent d’assumir, la resta dels propietaris/es, la part de la quota comunitària que no puguin pagar alguns veïns/es. “La qual cosa, si bé no és la solució, facilita que la vida comunitària continuï. Aquesta manera d’afrontar tals difícils situacions, amb voluntat solidària en la majoria dels casos i per necessitat de força major en unes altres, defineix el caràcter de les comunitats de propietaris enfront del compliment de les seves obligacions davant els proveïdors i creditors”, apunta Lorenzo Viñas, gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL).

FONS NEXT GENERATION

Aquest període inflacionista evidència els riscos de la dependència energètica del nostre país. Per això, els Administradors de Finques col·legiats recorden que serà fonamental que les comunitats de propietaris sol·licitin els Fons Next Generation per realitzar obres de rehabilitació per millorar l’eficiència energètica. Aquesta serà la millor forma per abaratir les factures energètiques i per construir entorns més saludables. Per a Alberto Izquierdo, secretari del CAFBL, “la rehabilitació és un dels motors de la recuperació econòmica i per a això és necessari que les comunitats de propietaris tinguin capacitat per accedir a la rehabilitació i a les obres”.

El CGCAFE manté la col·laboració amb les diferents Administracions Públiques i tots els agents implicats en aquests temes perquè s’agilitin els tràmits relacionats amb la rehabilitació d’edificis i habitatges a Espanya i que les ajudes públiques amb càrrec als Fons Next Generation arribin al major nombre possible de llars i edificis.

 

DESCARREGAR NOTA DE PREMSA