El sector reclama al Parlament mesures “estructurals” per augmentar l’oferta d’habitatge en comptes d’incidir en el preu

El sector immobiliari ha demanat aquest dilluns “no donar cobertura” a l’ocupació, “replantejar” la definició de grans tenidors i mantenir els supòsits actuals previstos per aplicar el lloguer social obligatori. Les entitats han comparegut en el Parlament en referència a la Proposició de llei d’ampliació de les mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i han reclamat mesures “estructurals” per augmentar l’oferta d’habitatge en comptes d’incidir directament en el preu.

Fins ara, la definició de grans tenidors inclou les persones físiques i jurídiques amb més de quinze habitatges. La nova legislació modificaria aquest concepte i passaria a considerar com grans tenidors les persones físiques amb quinze immobles i les persones jurídiques amb deu habitatges.

Joan Company, president del Consell Català de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) a Catalunya, ha reclamat revisar aquest concepte i vincular-lo a la “funció social” de la propietat. Per la seva banda, el president del Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya, Enrique Vendrell, ha alertat que aquesta modificació és “contraproduent” i no ajuda a incorporar nova oferta de lloguer en el mercat d’habitatge.

Un altre aspecte que ha generat debat ha estat el concepte d’ocupació sense títol habilitant en la Proposició de llei. El president del Col·legi d’Administradors de Finques ha destacat el “preocupant creixement exponencial” de l’ocupació d’habitatges i ha assegurat que la nova regulació “no pot donar cobertura a situacions il·legítimes”.

En referència al lloguer social obligatori, Vendrell ha assegurat que aquest comporta en molts casos ingressos inferiors a cent euros al mes per als propietaris, una disminució d’entre el 70% i el 90% respecte a l’aplicació de l’índex de referència. El president del Col·legi d’Administradors de Finques ha afirmat que aquesta situació planteja un “important conflicte legal” que vulnera el dret a la propietat i ha exigit mesures “proporcionals” de l’administració.

En aquesta qüestió, Company ha coincidit en que els ingressos provinents del lloguer social obligatori vulneren el dret fonamental. El president del COAPI ha defensat mantenir el concepte de lloguer social recollit en la llei 24/2015 i limitar l’aplicació d’aquesta figura al parc d’habitatges procedents de les execucions hipotecàries o l’incompliment de la funció social de l’habitatge per part dels propietaris. Així mateix, ha demanat “replantejar” la càrrega econòmica sobre el propietari i limitar la durada d’aquesta mesura a un any, ampliable a dos anys.

Tot i les discrepàncies del sector, el diputat d’ERC Pau Morales, ha celebrat l’arribada a un “punt d’acord” sobre la figura del lloguer social obligatori, més enllà de les discussions sobre els temps, les quantitats o les càrregues sobre el propietari.

Per més informació  http://ow.ly/aLGV50Gdyy6